Fazekasmesterek országos versenye Naszályon

Az ország legnevesebb fazekasmestereinek munkái láthatók a hétvégén a Tata és Komárom között fekvő Naszályon a VIII. Országos Fazekasmester Találkozón – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A kétnapos rendezvény egyik leglátványosabb programja a mesterek és az inasok versenye. A megyei kereskedelmi és iparkamara támogatásával rendezett programon a mesterek szombaton délután háromlábú lábast készítenek, az inasok vasárnap bödönt korongoznak. A tűzálló agyagból készült, szabad tűzre alkalmas, háromlábú edényt a pusztai népek használták. A cseréplábast a két háború között szorították ki a lemezből préselt gyári eszközök. A fazekas találkozóhoz kapcsolódva Tatán az Angyalok és Tündérek Galériában nyílik meg Molnárné Tamás Anetta népi iparművész 20 éves jubileumi kiállítása, aki a verseny ötletgazdája és egyik szervezője.

A VIII. Országos Fazekasmester találkozó hagyományos tárlatán az alkotók a lánykéréshez szükséges jegyajándék fazekas munkával elkészíthető tárgyait állítják ki. A tatai Kuny Domokos Múzeum munkatársai a tatai fazekasközpont jellegzetes, egykor minden környékbeli háztartásban megtalálható edényeinek motívumairól, készítésének módjáról tartanak előadást. Az érdeklődőket a kétnapos rendezvényen játszóház, korongozás, népmesei bábelőadás, népzenészek előadásai szórakoztatják.

Idén sem marad el a fazekasok kirakodó vására, ahol az érdeklődők is beleszerethetnek egy-egy tárgyba, megtalálják az a szerepet, melyet egy kerámiából készült tál, korsó, vagy borivó pohár betölthet otthonukban.

Forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?